Krolsheid bij de poes

 

De meeste mensen die een kitten nemen staan er niet bij stil dat het leuke jonge diertje dat zij hebben, al na 6 tot 9 maanden geslachtsrijp is.

Op deze leeftijd worden poezen voor de eerste keer 'krols' en gaan katers 'stinken'."Poezen worden dan zeer aantrekkelijk voor katers die 'op liefdespad' zijn."Indien geen maatregelen worden getroffen, leiden zelfs kortstondige
ontmoetingen tussen beide geslachten, 9 weken later tot gezinsuitbreiding.


Voorkomen krolsheid​


De verschijnselen van krolsheid bij de poes zijn: over de grond liggen rollen, de poes is zeer aanhalig, ligt languit met het achterwerk omhoog, gaat zeer luidruchtig miauwen en zal proberen naar buiten te komen om achter de katers aan te gaan.


Krolsheid en ook het krijgen van jongen kunt u tijdelijk voorkomen door het geven van de Poezenpil. Deze is verkrijgbaar bij de dierenarts en moet iedere week worden gegeven.


Nadelen zijn het 'vergeten te geven' of het ongemerkt uitbraken van de pil waardoor de poes toch onverwacht zwanger wordt. De Poezenpil is niet geschikt voor langdurig gebruik omdat na lang gebruik gezwellen in de melkklieren kunnen ontstaan. Ook neemt de kans op baarmoederontsteking sterk toe.


​​

​Sterilisatie


Beter is het dan ook om de poes te laten 'steriliseren'.
Door een operatie worden beide eierstokken verwijderd waardoor de poes niet alleen onvruchtbaar wordt, maar ook geen tekenen van krolsheid meer vertoont.
De operatie is een betrekkelijk geringe ingreep en de poes kan dezelfde dag weer naar huis. Poezen kunnen gesteriliseerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden.


Heeft de poes een nestje gehad, dan kunnen ze al na 10-14 dagen weer krols worden!

Het beste is dan, als u niet opnieuw een nestje wil, om de poes ca. 3-4 weken na het krijgen van de jongen te steriliseren. Ook kunt u tijdelijk de poezenpil geven en dan op een later tijdstip de poes laten steriliseren.


Voor vragen kunt u natuurlijk altijd bij ons terecht.