top of page
Waarom spuwen alpaca´s

Bij het publiek heeft de lama een slechte naam als spugend dier. Dit fenomeen staat bekend als Berserk male syndrome of Aberrant Behavioral Syndrome en staat in direct verband met het territoriumgedrag.

Jonge dieren (vnl <1 maand) die uitsluitend door mensen opgevoed worden ziet de mens als soortgenoot, de imprinting met soortgenoten is daardoor niet goed verlopen.

Zolang het dier niet volwassen is geeft dit geen problemen, maar bij het volwassen worden zal het territoriumgedrag zich ontwikkelen en voornamelijk gericht zijn op menselijke indringers. Normaal zou een hengst een soortgenoot aanvallen."Dit gedrag is gevaarlijk en kan niet afgeleerd worden."​

Ook is het spugen voor hen een manier om te laten zien wie er de baas is. Of om ruzies uit te vechten in de kudde.En om jongen op te voeden.

Vrouwtjes maken door een mannetje te bespugen duidelijk dat zij zwanger zijn of in ieder geval niet gediend zijn van liefdesverklaringen.

Lama’s spugen eigenlijk alleen naar andere lama’s.

 

Als ze al naar mensen spugen doen ze dat meestal als ze groot geworden zijn in gevangenschap. Ze denken dan dat de mens die voor hen staat ook een lama is.

Weet je wat ze spugen?

 

Het is geen vuur, geen slijm, maar zure sappen met onverteerd eten uit de maag. Dus eigenlijk een soort kots... ieks.. . Zorg maar dat je een lama niet boos maakt!

bottom of page