top of page
Schattig konijn
Sterilisatie en castratie

 

Indien je vrouwelijke konijnen (voedsters) bezit is het zeer belangrijk om eens na te denken over sterilisatie van je konijn(en).

 

Daar voedsters bijzonder gevoelig zijn voor baarmoederproblemen (waaronder tumoren van de baarmoeder) is het zeker interessant om hier even bij stil te staan. Vanaf de leeftijd van 2-3 jaar is het al mogelijk dat er tumoren voorkomen in de baarmoeder en naarmate je konijn ouder wordt blijft de kans hierop stijgen.

Deze tumoren zijn zeer kwaadaardig.

Sterilisatie kan ook agressieproblemen naar de eigenaar of andere dieren voorkomen (vergeet niet dat konijnen erg sociale dieren zijn en best niet alleen gehouden worden) en zorgt ervoor dat je geen onverwachtse nestjes krijgt.

Bij de sterilisatie van het konijn nemen we steeds de eierstokken én baarmoeder weg. Dit kan vanaf een leeftijd van 6 maanden oud, maar de ideale leeftijd is rond 11-12 maanden (daar de eierstokken dan vaak wat minder diep in de buik liggen).

 

Ook castratie van mannelijke konijnen (rammelaars) kan interessant zijn, zeker als je 2 rammelaars samen wil huisvesten is dit een must. De testikels van een rammelaar dalen rond de leeftijd van 3 maanden in (maar kunnen steeds opgetrokken worden), de ideale moment voor castratie is vanaf 4 maanden. Bij enige twijfel van leeftijd kan je best eerst op controle komen om te kijken of de testikels al te zien/voelen zijn.

 

Voor je een operatie laat inplannen bij je dierenarts raden we in het algemeen aan dat je best eerst op afspraak komt voor een algemene controle check, om te kunnen kijken of het dier gezond is en klaar is voor de operatie.

bottom of page