top of page
konijnen
Tandproblemen bij het konijn

Een vaak voorkomend probleem waarvoor konijnen bij de dierenarts terecht komen zijn tandproblemen. De tanden van konijnen zijn bijzonder in vergelijking met honden/katten daar de tanden van konijnen levenslang blijven doorgroeien. Het is dus zeer belangrijk dat konijnen de juiste voeding aangeboden krijgen om problemen te voorkomen. Ook kunnen er tandproblemen ontstaan door trauma of genetische aanleg.

 

Welke voeding is dan belangrijk?

De basisvoeding voor konijnen bestaat voornamelijk uit hooi, waarbij timothy hooi vaak de voorkeur krijgt omdat ze hier meer op moeten kauwen. Naast hooi is het ook belangrijk om de voeding gevarieerd te maken door groenten en kruiden aan te bieden en een kleine hoeveelheid korrelvoeding per dag.

 

Hoe herken je tandproblemen en wat doe je best?

De symptomen die door tandproblemen ontstaan kunnen zeer uiteenlopend zijn, gaande van diarree tot obstipatie, speekselen, neus en/of oogvloei, snot, vermageren, zwelling aan de kop door (tand)abcessen en interesse in voer maar moeilijk tot niet kunnen eten. Deze symptomen kunnen alleenstaand voorkomen en zeer subtiel zijn, dus bij enige twijfel maak je best even een afspraak bij de dierenarts om het gebit eens te controleren.

Indien er inderdaad problemen vastgesteld worden kunnen wij je verder helpen door bvb. voedingsadvies te geven,

behandeling van de ontstane problemen (zoals snot,abcessen,...) maar ook door bijvoorbeeld de snijtanden of kiezen in te korten door vijlen indien nodig.

bottom of page