Loopsheid en sterilisatie
De loopsheid:
Tussen 6 en 12 maanden leeftijd wordt een hond geslachtsrijp en kan ze dus loops worden. Bij kleine rassen gebeurt dit doorgaans vroeger dan bij grotere rassen.
De loopsheid duurt gemiddeld zo’n 18 dagen, maar kan tot 30 dagen duren.
In het begin van de loopsheid merk je zwelling van de schaamlippen en wordt een rode uitvloei zichtbaar. De teef wordt dan ook erg aantrekkelijk voor reuen. De uitvloei en zwelling minderen na 1 à 2 weken en de teef begint dan de reu te accepteren. Ze houdt de staart opzij om dekking toe te laten. Deze periode kan nog eens 1 à 2 weken duren. De eisprong heeft plaats in het begin van deze tweede periode, dan is de teef heel vruchtbaar.
De meeste hondenrassen worden 2 x per jaar loops, ongeveer om de 6 maanden.
Sommige grote hondenrassen, zoals de Briard, worden maar 1 keer per jaar loops.
Als je teef loops wordt en je wil geen risico lopen op ongewenste dekking, kan je haar best minimaal 3 weken apart houden van reuen, geteld vanaf het begin van de uitvloei.
Wil je geen pups van je hond, dan raden we aan om haar te laten steriliseren.
Bij deze ingreep worden operatief de eierstokken en indien nodig ook de baarmoeder verwijderd. Een gesteriliseerde teef kan niet meer loops worden, dus geen uitvloei meer en niet meer opletten voor ongewenste dekkingen!
Steriliseren kan vanaf 6 maanden leeftijd, al raden we bij grote hondenrassen aan om eerst een loopsheid af te wachten. Dit om het (kleine) risico op incontinentie na sterilisatie te beperken.
Voordelen van sterilisatie zijn:
-
Geen uitvloei meer
-
Geen ongewenste dracht mogelijk
-
Kleinere kans op ontwikkelen van melkkliertumoren
-
Kleinere tot geen kans op ontstaan van baarmoederontsteking
(ongeveer 1 op 4 niet gesteriliseerde teven krijgt baarmoederontsteking)
-
Kleinere kans op peri-anaalfistels
Nadelen van sterilisatie op vroege leeftijd:
-
Urine-incontinentie, mn bij grote rassen (4-20%)
-
Groter risico op urineweginfecties
-
Meer neiging tot overgewicht, dit kan verholpen worden door de voeding aan te passen (3/4 van de portie geven of overstappen naar dieetbrokjes)
Met verdere vragen kunt u altijd bij ons terecht!