top of page
Plassen naast de kattenbak

Het kan voorkomen dat uw kat plots naast de bak gaat plassen of op plekjes doorheen het huis.

 

Dit afwijkende plasgedrag kan meerdere oorzaken hebben:

 

  • Stress of frustratie is een veel voorkomende oorzaak van in huis plassen bij katten.

Een kat kan stress krijgen van kleine veranderingen in de omgeving (zoals een vreemde kat in de tuin, een nieuwe huisgenoot of een baby in huis).

Ten gevolge van die stress of frustratie kan een kat een blaasontsteking krijgen en in huis gaan plassen, maar soms is er geen blaasontsteking in het spel en plast hij/zij toch in huis.

 

  • Blaasontsteking bij de kat kan ontstaan door stress of frustratie, maar ook door infectie met bacteriën of door blaasgruis of blaasstenen.

 

  • Inwendige problemen waardoor een kat meer gaat plassen (nier- of leverproblemen, diabetes)

 

  • Dementie bij de kat merk je aan veranderingen in het gedrag: doelloos rondlopen, veel en luid miauwen (ook vaak ’s nachts), minder alert,…

 

Om het onderscheid te kunnen maken, is een urine onderzoek nodig. Dit kunnen wij in de praktijk uitvoeren. Met behulp van een urinestick, refractometer en microscoop  wordt er gekeken of er in de urine ontsteking aanwezig is, of er bloed in de urine zit, of de kat suiker plast (bij diabetes bv.), wat de dichtheid is, of er blaasgruis aanwezig is of bacteriën,…

 

Als een urine-onderzoek aanwijzingen geeft voor een inwendig probleem, kan het noodzakelijk zijn om bloed te prikken voor verdere diagnosestelling.

 

Afhankelijk van wat de oorzaak van het in huis plassen is, zal er een aangepaste behandeling worden ingesteld.

 

Met verdere vragen kunt u altijd bij ons terecht!

bottom of page