Teken en vlooien bestrijden
VLOOIEN:
Vlooien zijn uitwendige parasieten die zich voeden met het bloed van je hond of kat.
Vlooienbeten veroorzaken erge jeuk waardoor je huisdier zich gaat krabben. Sommige dieren reageren allergisch op vlooienbeten en krijgen een enorme jeukende huid, sommige dieren zijn niet zo gevoelig en hebben weinig tot geen jeuk. Vlooien brengen ook andere infectie-ziekten over naar je huisdier, zoals Bartonella (een bacterie, ook bekend als kattenkrab-ziekte) of lintworm (dier kan besmet geraken door eten van een besmette vlo).
​
Vrouwelijke vlooien leggen wel 30 tot 50 eitjes per dag. Sommige van die eitjes blijven in de vacht, maar de meeste vlooieneitjes worden in de omgeving gelegd, zo'n 95% van de levenscyclus van de vlo speelt zich af in de omgeving, slechts 5% op het dier.
Vlooien springen makkelijk naar andere honden en katten maar nestelen zich even goed in het tapijt, de kiertjes tussen het parket, het nestje van je huisdier,... In een korte tijdspanne kan heel de omgeving besmet worden.
​
Om vlooien te voorkomen, raden wij aan om een product te gebruiken dat de vlooien zo snel mogelijk afdoodt, zodat ze geen kans krijgen om eitjes in de omgeving te leggen.
Bij vlooien-problemen, is het belangrijk dat je zowel het dier beschermt als de omgeving (het huis). Snelwerkende anti-vlooienmiddelen, goede hygiëne (wassen op >60°) en eventueel een spray voor in huis zorgen dat u zo snel mogelijk van de vlooien af bent.
​
​
​
TEKEN:
Teken behoren tot de spin-achtigen. Om zich te ontwikkelen en voort te planten, heeft de teek een “gastheer” nodig. Via takjes en grashalmen komen ze op je huisdier terecht. Ze kruipen door hun vacht, gaan op zoek naar een geschikte plaats op de huid om zich vast te hechten en vervolgens zich vol te zuigen met bloed. Na een 5-tal dagen laten ze zich vallen om eitjes te leggen.
Teken komen vaker voor in een warmere, vochtigere omgeving zoals bossen en weiden met lang gras.
Vind je een teek bij jouw dier, verwijder deze dan best zo snel mogelijk met een speciaal tekenpincetje of -tang. Gebruik hierbij geen ether of alcohol, anders ledigt de teek alsnog z'n speeksel in de huid van je huisdier en kunnen teken-gerelateerde infecties (zoals Lyme disease, ehrlichia, babesia, Anaplasma) overgedragen worden.
​
Teken en vlooien vormen tegenwoordig bijna het hele jaar door een bedreiging. Daarom is het belangrijk om je dier regelmatig te controleren en te behandelen.
​
Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen ter behandeling op de markt:
Behandelen met pipetjes (elke maand) vlooienbandjes (om de 8 maand) of tabletten (om de 1 of om de 3 maand).
​
We adviseren jou graag over de meeste geschikte oplossing voor jouw hond of kat.