Cute Happy Dog

Teken en vlooien bestrijden

 

Wat zijn vlooien?


Vlooien zijn uitwendige parasieten die zich voeden met het bloed van je hond of kat. Vlooienbeten veroorzaken erge jeuk waardoor je huisdier zich gaat krabben. Ze planten zich bovendien met een enorme snelheid voort: vrouwelijke vlooien leggen wel honderd eitjes per dag. Sommige van die eitjes blijven in de vacht, andere vallen op de grond. Vlooien springen ook makkelijk naar andere honden en katten maar nestelen zich even goed in het tapijt, het nestje van je huisdier, ... In een korte tijdspanne kan heel de omgeving besmet worden.

Daarom is het belangrijk dat je zowel het probleem op het dier als in huis aanpakt met een goed anti-vlooien product. Als je enkel het dier zou behandelen, blijven eitjes, larven en cocons in de omgeving toch doorgroeien.

Je huisdier kan vlooien krijgen via:

 

  1. andere honden/katten

  2. contact met wilde dieren (vogels, egels, ….)

  3. eieren, larven en poppen die zich bevinden op plaatsen waar je huisdier is geweest, zowel in huis als buiten huis.

 

Wat zijn teken?


Teken behoren tot de spin-achtigen. Om zich te ontwikkelen en voort te planten, heeft de teek een “gastheer” nodig. Via takjes en grashalmen komen ze op je huisdier terecht. Ze kruipen door hun vacht, gaan op zoek naar een geschikte plaats op de huid om zich vast te hechten en vervolgens zich vol te zuigen met bloed. Na een 5-tal dagen laten ze zich vallen om eitjes te leggen. De cyclus van eitje tot teek kan maanden tot jaren duren; enkel de volwassen teek gaat op zoek naar een gastheer. Teken komen vaker voor in een warmere, vochtigere omgeving zoals bossen en weiden met lang gras. Maar elk huisdier dat regelmatig naar buiten gaat, kan sowieso besmet worden met een teek. Vind je een teek bij jouw dier, verwijder deze dan met een speciaal tekenpincetje of -tang. Gebruik hierbij geen ether of alcohol, anders ledigt de teek alsnog z'n maaginhoud in de huid van je huisdier.

 

Wanneer moet ik mijn huisdier met een anti-teken en vlooien behandelen?


Teken en vlooien vormen tegenwoordig bijna het hele jaar door een bedreiging. Daarom is het belangrijk om je dier regelmatig te controleren en te behandelen. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen ter behandeling op de markt:

Behandelen met pipetjes (elke maand) vlooienbandjes (om de 8 maand) of pilletjes (om de 3 maand). 

 

We adviseren jou graag over de meeste geschikte oplossing voor jouw hond of kat.